Hoe doorbreek je negatieve patronen in de relatie?
Wanneer je relatieproblemen hebt en je voor je gevoel samen vastzit in een neerwaartse spiraal, kan dat een heel moedeloos gevoel geven. Het kan je het gevoel geven alsof het nooit meer zal lukken om er nog uit te komen, om elkaar nog terug te vinden. Hoe hard je je best ook doet, je niet meer tot je partner kan doordringen, waardoor je je alleen en onbegrepen voelt. En wat je ook doet, het toch nooit genoeg is. Om de relatie op te geven lijkt dan de beste uitweg.
Het is belangrijk om je te beseffen dat deze patronen doorbroken kunnen worden. En wanneer dit lukt de relatie heel anders kan gaan voelen: verbonden voelen met elkaar, naast elkaar staan i.p.v. tegenover elkaar en op een prettige, helpende manier met elkaar communiceren.
De eerste stap hier naartoe is het (h)erkennen wat er tussen jullie gebeurd.
Voorbeelden van signalen die erop kunnen wijzen dat je met je partner vastzit in een negatief patroon:
- Het idee dat het je partner niets kan schelen hoe jij je voelt.
- Je door je partner niet geaccepteerd voelen zoals je bent.
- Steeds hoger oplopende ruzies.
- Het gevoel dat je niet gezien of gehoord wordt door jouw partner.
- Je alleen voelen, ook als je samen bent.
Welk gedrag vertonen jullie wanneer er iets dwars zit in de relatie?
Probeer eens van een afstandje te kijken wat er nu eigenlijk gebeurt op momenten dat het mis gaat tussen jullie. Wat is ieders manier van doen als er iets dwars zit in de relatie.
Voorbeelden:
- Verwijten maken, kritiek geven.
- Terugtrekken, stil worden.
- Huilen, begrip zoeken.
- Gevoelens van de ander ontkennen/proberen te weerleggen.
- Aanpassen om conflict te voorkomen.
Vervolgens kan je eens stilstaan bij wat het effect is van deze manier van doen:
Hoe reageert je partner op jouw gedrag? Is dat de reactie die je graag zou willen? En.., hoe reageer jij wanneer je partner een van bovenstaande gedragingen laat zien? Wat doet dat met jou? En denk je dat dat de reactie is waar je partner op hoopt?
Vastzitten in deze patronen heeft er vaak mee te maken dat behoeften, verwachtingen en grenzen niet zijn uit gesproken naar elkaar. Daarnaast hebben we als mens de neiging om gelijk te reageren vanuit emotie. Hierdoor kunnen reacties ook iets anders teweegbrengen dan wat eigenlijk de bedoeling was. Wanneer de een verwijten maakt uit boosheid, kan bij de reactie oproepen, dat die zich verdedigt of in de tegen aanval gaat. Terwijl de verwijtende partner zo’n behoefte had om gehoord en begrepen te worden.
Pijnlijke plekken
Naast de manier van doen zijn er vaak ook bepaalde thema’s die gevoelig liggen, die ervoor zorgen dat jullie weer in dat patroon terecht komen. Deze thema’s die zo gevoelig liggen worden ook wel pijnpunten genoemd. Pijn punten die ontstaan zijn door eerder nare ervaringen, in de opgroeiende periode, eerdere relaties of in de huidige relatie. Wanner er iets gebeurt dat raakt aan een eerdere nare ervaring, kun je je weer helemaal voelen zoals toen. Wanneer zo’n pijnpunt geraakt wordt, reageer je heftiger dan passend bij de situatie.
Hoe kom je uit deze heftige reactie?
Ga onderzoeken wat jouw pijnpunten zijn en hoe/wanneer deze geraakt worden.
Ga kijken wat de gevoelige plekken zijn van je partner. Hoe hij/zij reageert wanneer zo’n gevoelige plek geraakt wordt en het effect op jou.
Wanneer er een pijnplek geraakt wordt, reageer dan niet direct. Neem even de tijd om tot jezelf te komen en/of je anders kunt reageren dan wat je tot nu toe gewend bent. Je kan aangeven dat je een time-out nodig hebt en afspreken binnen welke termijn je het gesprek wilt hervatten. Onder de heftige emoties zitten vaak kwetsbare emoties zoals angst en verdriet, kijk of je daar bij kunt komen en dit deelt , het zorgt voor meer verbinding. Bedenk dat je partner op zijn eigen manier net zo vast kan zitten als jij en er ook graag uit wilt komen.
Jullie willen tenslotte naast elkaar verder en niet tegenover elkaar!